Училище „Александър Георгиев-Коджакафалията“ се превърна в галерия

Директорът на училище Ал.Г.Коджакафалията Михаил Ненов връчи първия приз Приятел на училището на Руси Куртлаков. Снимки лина ГлавиноваОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ се превърна в първото в страната училище-галерия. 80 платна от колекцията на бургаския меценат и колекционер Руси Куртлаков са вече подредени по стените на училището. На Игнажден семейството на Куртлаков, учители, ученици и медии присъстваха на своеобразното откриване на галерията, която има за цел да възпитава естетическите вкусове на учениците. Така семейството на мецената се превърна и в своеобразен полазник за училището.

За благородния си жест Куртлаков получи отличието „Приятел на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Отличие, което оттук нататък училището ще връчва на хора, които му помагат.

„Стремежът към красота е изначален“, каза директорът на училището Михаил Ненов и върна децата в древността. Той обърна вниманието им към мисълта на Аристотел: „Красотата ни прави добри“. „Предоставяйки ни за отговорно съхранение тази богата колекция, господин Куртлаков ни дава красота в нашето ежедневие, която облагородява душите на цялата училищна общност. Изкуството е мост между нашия реален, не толкова красив живот, и онзи на мечтите“, каза още Ненов и пожела на децата когато гледат картините да мечтаят, да отворят очите и сърцата си за красотата на изкуството.

Гостът подчерта пред децата, че Бургас има великолепни художници, артисти, поети и писатели. „Аз съм убеден, че и сред вас има скрити изключителни бъдещи таланти, които след години ще показват на света колко е талантлив българинът“. И разказа, че скоро е бил на посещение в Дубай, където се е възхитил на това, което възрастните са направили за своите деца. „Гледайки всичко онова, аз просто се почувствах неудобно, защото ние – големите, сме изключителни длъжници към вас – нашите деца. И всеки един от нас трябва да се замисли как трябва да живее и какво трябва да прави, за да създаде по-добро бъдеще на младото поколение“, заключи той. Куртлаков изрази готовност след време да подмени част от картините с нови. Той декларира, че в негово лице училището има един нов приятел.

Идеята да се появят на стените на иновативното бургаско училище прекрасните творби от колекцията на Руси Куртлаков, достига до ръководството чрез главния архитект на общината Николай Дубаров, който заедно с преподавателя по изобразително изкуство, г-н Свилен Генов, подредиха картините.

Децата изпълниха специално за гостите химна на училището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *