Райна Петкова

Учител, общообразователен учебен предмет в прогимназиален етап

Казвам се Райна Петкова и съм учител по български език и литература в ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Завършила съм българска филология и журналистика и информатика и компютърна мултимедия. Две специалности, между които хората обикновено не намират пресечни точки, но в моя професионален път винаги са били свързани. Преминала съм през различни позиции в областта на медиите, а в търсене на нови възможности за развитие и себеусъвършенстване днес съм част от екипа на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Щастлива съм, че получих шанс да работя в иновативно училище, което залага на нови методи на преподаване и дава свобода на учители и ученици да разгърнат своя творчески потенциал и да реализират най-доброто от себе си.

Смятам, че в основата на добрите резултати стоят преди всичко добрите взаимоотношения между учител и ученик. Доказано е, че децата не учат от хора, които не харесват, затова едно от предизвикателствата, които си поставям в работата с моите ученици, е да спечеля тяхното приятелство и доверие.

Вярвам, че ефективното обучение по български език и литература е това, което помага на учениците да усвояват и усъвършенстват уменията си да общуват и изразяват себе си, предоставя им възможност за творческа изява на всички нива и им дава важните ключове от най-значимата „информационна библиотека“, създавана някога – литературата.