Дориана Петкова – финалист на престижна математическа олимпиада

Седмокласничката Дориана Петкова завоюва второ място на финала на престижната международна математическа олимпиада „Формула на Единството – Трето хилядолетие“

Дориана Петкова от VII Б клас на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ се пребори за второто място на финала на математическата олимпиада „Формула на Единството – Трето хилядолетие“, организирана от Санкт-Петербургския Университет „Петър Велики“, Арктически федерален университет „М. В. Ломоносов“ и Руския технологичен университет, включена в календара на математическите състезания в Руската федерация със Заповед № 658/30.08.2019 г. на Министъра на науката и висшето образование на Руската федерация.

Дориана, която е и стипендиант на фондация „Миню Балкански“, бе излъчена като национален финалист след предварителен кръг през ноември 2019 г. и се изправи във финалното съревнование, което се проведе на 23 февруари 2020 г., срещу 1500 ученици от 21 страни: Беларус, Боливия, България, Естония, Израел, Испания, Иран, Казахстан, Канада, Киргистан, Мексико, Молдова, Нигерия,Румъния, Русия, САЩ, Тайланд, Турция, Узбекистан, Украйна и Унгария. Работите на всички участници бяха оценени от жури в Санкт Петербург, което определи възпитаничката на ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“ като носител на сребърния приз.

Дориана Петкова е носител на редица призове от национални и международни състезания и олимпиади по математика и информационни технологии и днес ни дава още един повод за гордост!

Оставете коментар