Методика за разпознаване и развитие на силните страни ще бъде приложена за първи път в ОУ “А. Г. – Коджакафалията”

Тенденцията да се фокусираме върху негативното е основна пречка по пътя към успеха и щастливия живот. Заблуждаваме се, изкоренявайки слабости, че това автоматично води до поява на силни страни, но пътят за тяхното осъзнаване и развитие е друг. Това заяви проф. Румен Стаматов, един от водещите специалисти по възрастова и педагогическа психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на семинар пред педагози от ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“. Професорът избра учебното заведение, за да приложи на практика своя методика за разпознаване и развитие на силните страни на детето по пътя му към успеха и щастието.

Учителят трябва да е концентриран върху силните страни на своите ученици. Стъпвайки върху тях, от една страна им дава възможност да развият своя потенциал, а от друга – да преодолеят слабостите си. Резултат от тази стратегия е и успешната комуникация между родител и учител.  Получавайки информация за силните страни на своето дете, родителят знае върху какво да стъпи, за да го подкрепи ефективно, обясни проф. Стаматов.

Методиката включва много практически упражнения и активности, които дават възможност на децата да преживеят смисъла и ценността на силните страни, да развият чувствителност към тях и желание да ги развиват и култивират.

Преподавателите на ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“ получиха личното уверение на професора, че могат да разчитат изцяло на съдействието му в търсенето на свой иновативен начин да приложат методиката в учебния процес. 

Оставете коментар