„Посланици на здравето“

Петокласниците от ОУ „Александър Г. Коджакафалията“ за втора поредна година участват в национален конкурс „Посланици на здравето“. Възпитаниците на училището са мотивирани от миналогодишния си успех (две специални награди на МОН и на представителството на Европейската комисия в България).

Инициативата се организира от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Световната здравна организация и Български червен кръст.

Учениците заедно с техните родители и учители, подкрепени от ръководството на училището и партньори по проекта (БМЧК – Бургас, РЗИ Бургас, Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас – дирекция „Младежки дейности“, програма „Активни и здрави Бургас“), реализираха проект „Храни се здравословно, спортувай редовно“. Поставената цел е постигната и в условията на дистанционно обучение: изграждане на трайни навици за здравословно хранене и физическа активност в учениците и техните семейства.

Проведени са разнообразни дейности – открити  уроци и онлайн уроци в синхронна форма на обучение в MS Teams среда. Уроците са адаптирани на базата на програмата – Mission X „Walk to the Moon“, разработена от Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO.

За целите на проекта от декември месец си партнираме с ESERO и училището ни е единственото в България, което участва в предизвикателството Mission Х, в което учениците осъществяват виртуално пътешествие до Луната, преодолявайки уникално съчетание от научно-технически, хранително-здравословни и спортни предизвикателства заедно със свои връстници от  още 31 страни на три континента.

Подготвили сме и сборникът с добри педагогически практики: „Мисия космонавт – яж и тренирай като космонавт“ с проведени уроци за интегриране на знания за Космоса със здравословно хранене и физическа активност по всички предмети“, съобщават с гордост от училището.

Към учебното заведение е създаден и функционира доброволчески клуб към Български младежки червен кръст – Бургас.  По време на дистанционното обучение представител на БМЧК – Бургас,  Клаудиа Йорданова (сертифициран обучител по здравословен начин на живот) е провела онлайн обучение на учениците, с цел насърчаване на здравословното хранене и активен начин на живот.

В партньорство с БМЧК и РЗИ Бургас по случай 10 май Световен ден за движение и 17 май Европейски ден за борба със затлъстяването учениците заснеха видео „Храни се здравословно, остани активен и вкъщи!“.

Заложените в проекта  ежедневни  предизвикателства за фитнес и здравословно хранене също са реализирани успешно по време на дистанционното онлайн обучение. Учениците са заснели вкъщи изпълнения на народни хора (право, дунавско), кардио упражнения, упражнения за баланс, упражнения за коремни мускули, мускули на гърдите, краката и раменете. Заснетите клипчета са обработени като видео уроци от ученици за ученици „Фитнес мастър клас“.

Всеки ученик заедно със семейството си е изготвил  здравословен семеен календар, отразяващ вида физически дейности, извършени заедно и здравословните храни, плодове и зеленчуци, които са консумирали през седмицата.

Във връзка с деня на Земята учениците са участвали в различни предизвикателства. 

Оставете коментар