От 2020/2021 учебна година училището ни е посланик на международен проект Climate Action Project.

 Началото на проекта е поставено преди 4 години от белгийският учител Коен Тимерс, носител на Глобалната учителска награда за 2017 година. Целта на проекта е популяризиране на глобалните цели за устойчиво развитие на ЮНЕСКО и промяна в поведението чрез образование. В проекта участват известни личности, борещи се с климатичните промени – Далай Лама, д-р Джейн Гудол, Куми Найду, политици, учени, организации WWF, OOH, NASA. Climate Action Project е широко медийно отразен в 45 държави, включително BBC, CNN, National Geographic. Университетите в Брюксел и Харвард правят изследвания за измерване на въздействието му.

 Като Еко Училище, дори и в условия на пандемия от COVID-19, работата върху глобалните цели за устойчиво развитие е наш приоритет.

 156 ученици от 5., 6. и 7. клас под ръководството на г-жа Грета Стоянова и г-жа Таня Сребрева се включиха в ангажиращи дейности, свързани с опазване на климата, заедно с 10 милиона свои връстници от 100 държави от 5 континента.

 В продължение на 6 седмици, учениците изследваха, обсъждаха, създаваха, свързваха се помежду си, споделяха открития, творяха и се забавляваха, докато учеха по този автентичен начин.

 Седмица 1 – учениците изследваха разликата между време и климат, причини за промени на климата, последици, чрез проучване и обективна оценка на информация онлайн, игри, дискусии.

  Седмица 2 – Включихме се в инициативата за глобално засаждане на дървета #plantED, чието начало е поставено през миналата година и в резултат, на която в рамките на две седмици са засадени близо 1,1, милиона дървета. Ние засадихме три дървета (два нара и един бадем) в двора на училището, като поемаме ангажимента да се грижим за тях.

 По идея на г-жа Севил Иванова, учениците направиха „Дърво на добродетелите“ Добавянето на добродетели към едно дърво даде възможност на учениците да споделят своите разбирания за благородство, човещина, доброта, честност, скромност, добродушие, безкористност, споделяте надежди, мечти и стремежи за бъдещето. От едната страна на листче написаха своето пожелание, добродетел (Как ще изглежда бъдещето, когато вашето дърво което засадихте е на 20-50 години?), а от другата страна комбинираха добродетелта си с дейност, която достига до позитивно въздействие.

Седмица 3 – Проведохме онлайн среща с ученици от Израел, Petah Tikva, Cordon School, за да споделим взаимно работата си по проекта, както и да научим и разкажем за нашите държави, градове, училища.

Седмица 4 – Участвахме в предизвикателството да превърнем екологичните си идеи в реални прототипи. Учениците създадоха екологични модели на алтернативни източници на енергия – ветрогенератори, нови предмети от стари вещи Хартията в училище се събира, рециклира и превръща в красиви картички, картини и STEM помагала за по-малките ученици. Част от изработените картички, учениците членове на БМЧК Бургас ще дарят за продажба и набиране на средства за нуждаещи се деца по Коледа.

Хартията в училище се събира, рециклира и превръща в красиви картички, картини и STEM помагала за по-малките ученици. Част от изработените картички, учениците членове на БМЧК Бургас ще дарят за продажба и набиране на средства за нуждаещи се деца по Коледа.

Седмица 5 – Изразихме нашата бъдеща визия за планетата като се ангажираме лично с конкретни действия. Дискутирахме училищен екшън план и съставихме „Manifesto Climate Action”. Разгледай ТУК.  

Седмица 6 – На 5.11.2020 г. участвахме в Деня на климата чрез оналайн  уебинар, в който говориха  световноизвестни лектори, включително д-р Джейн Гудол, президентът Хуан Мануел Сантос и сър Дейвид Атънбъроу, заедно с експерти от WWF, НАСА и ООН. Празнувахме заедно с 2,6 милиона ученици, участници тази година в проект Climate Action Project.

Ния Обретенова и Теодора Кичукова от 7. Б клас, зададоха своите върпоси на екоактивистката Helena Gualinga.

Тази година, благодарение на партньорството на NASA учениците ще могат да изпратят своите съобщения (решения за опазване на климата) до Марс.

Един отговор

Оставете коментар