„Живей здравословно всеки ден“

Петокласниците от ОУ „Александър Г. Коджакафалията“ за поредна година участват в национален конкурс „Посланици на здравето“.

Инициативата се организира от Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Световната здравна организация и Български червен кръст.

Възпитаниците на училището заедно с техните родители и учители, подкрепени от ръководството на училището и нашите партньори (БМЧК Бургас, РЗИ Бургас, Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас – дирекция „Младежки дейности“, програма „Активни и здрави Бургас“, ЕСРИ България, Черноморски фар, 20 изявени български спортисти, Фондация „Заедно в час“) реализираха всички дейности, заложени по проект „Живей здравословно всеки ден“, дори и в условия на дистанционно обучение. Поставената цел е постигната и в условията на дистанционно обучение: повишаване културата на хранене и физическа активност у учениците и техните семейства чрез ежедневни предизвикателства, което води до създаване на трайни навици за здравословен начин на живот.Постигането на целта  е свързано с широк кръг от дейности, които реализирахме.

Проведени са разнообразни дейности и уроци, които са разработени на базата на програмата на Европейско бюро за космически образователни ресурси ESERO, UK Space.

За втора година училището ни е единственото в България, което участва в международното предизвикателство Mission X “Walk to the Moon”, свързано с интегриране на знанията за Космоса със здравословно хранене и физическа активност в уроците по всички предмети в 5. клас.

Учениците подготвиха и обновиха сборника с добри педагогически практики: „Мисия космонавт – яж и тренирай като космонавт“ с проведени уроци за интегриране на знания за Космоса със здравословно хранене и физическа активност по всички предмети“, споделят от училището.

Друг акцент от изпълнените задачи е „Спортна пътна карта“. От началото до края на проекта, всеки ученик си постави лична цел: да изминава определено разстояние всеки ден, докато се разхожда или бяга и да го  отчита с инсталирано на телефон мобилно приложение “Kрачкомер”. Крайната цел е сумата от общия брой крачки да е равна на разстоянието от град Бургас до родния град на техен любим спортист. Виртуалното пътешествие, с изминатото разстояние е отразено върху специална интерактивна карта, изработена с приложение Map Viewer на ЕСРИ България, наш партньор по проекта. След кликване върху пинчетата от картата, в града на всеки спортист се визуализира информация за него (постижения, снимки, видеа). Видеата са изработени от учениците на база на проведените  срещи наживо и онлайн с 20 спортисти, включени в картата.

По повод Световният ден на околната среда 5 юни, ученици и родители откликнаха на призива на програмата на ООН  за околната среда UNEP „Let’s get active, not anxious. Let’s be bold, not timid“ („Нека сме активни, а не тревожни. Нека бъдем смели, а не плахи“), като засадиха 20 дръвчета в Морската градина. Акцията превръща училището ни в единственото в България, което е отбелязано на виртуалната карта на регистрираните събития във връзка с глобалната екологична програма на ООН за защита на околната среда.

В партньорство с БЧК И РЗИ Бургас по случай 10-ти май – Световен ден за движение и 19-ти май – Европейски ден за борба със затлъстяването учениците заснеха кратки видеа „Да спортуваш е забавно!“, с изпълнение на упражнения имитиращи движения на животни.

Реализирана е и инициатива „Предай нататък!“ След проведено онлайн обучение на тема здравословното хранене и активен начин на живот, от страна на БМЧК, на новите петокласници, членове на доброволческия клуб към училище, самите ученици предават знанията си чрез демонстрации и игри на останалите ученици от училище. Всички ученици имат успешно преминат онлайн курс със сертификат за здравословно хранене и активен начин на живот към БМЧК.

За популяризиране на дейностите по проекта учениците осъществиха рекламна кампания чрез предаване в Черноморски фар, постове в социалните мрежи. Можете да разгледате интерактивния начин на представяне на всички дейности по проекта, направен с приложението Story Map на ЕСРИ България –  линк: https://arcg.is/0Su1TH

Гордо можем да заявим, че постигнахме очакваните резултати от проект „Живей здравословно всеки ден“. Успяхме да се справим с всички предизвикателства (най-голямото от които, да създадем трайни навици за здравословно хранене и ежедневна физическа активност у учениците, ангажирайки и семействата им дори и в условия на дистанционно обучение).

 „Живей здравословно всеки ден“ е устойчив проект и реализираните дейности могат да бъде приложени и надградени във всяка друга паралелка и училище.

2 Responses

Оставете коментар