Розова пътека

 

       Вдъхновени от красотата на Атанасовско езеро и неговите най-нови обитатели – розовите фламинги, учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, град Бургас, участници в екоклуб „Капитан планета“, разказаха интерактивна приказка „Розова пътека“ за невероятното пътешествие на розовото фламинго Фламант от Испания до България. Историята е базирана на реални данни от опръстенено фламинго. Информацията е предоставена от Българска Фондация Биоразнообразие. Интерактивната история е изработена с приложението ArcGIS StoryMaps, предоставено безплатно по програма „ГИС в училище“ от ЕСРИ България. Когато кликнете върху всяка спирка по пътя на розовото фламинго Фламант, може да научите интересни факти за него и за местата, на които спира за почивка и храна, да разгледате галерия от снимки. Линк към интерактивната история https://arcg.is/1DbPOn0 .

Когато се разхождате на Атанасовско езеро и забележите флaминги, може да попълните кратка анкета, създадена от учениците с приложението Survey 123. Линк към анкетата https://arcg.is/0O8Sry  

Анкетата е достъпна и след сканиране на QR кода. 

Анкетата дава възможност автоматично да посочите местоположение на наблюдението върху карта на Атанасовско езеро, да добавите снимка или кратък текст. Приложението дава възможност за обработка и анализ на събраната информация, което ще подпомогне работата на БФБ в посока дейности за подкрепа на розовото фламинго с цел трайното му заселване в Атанасовско езеро. 

Малките изследователи – шестокластниците, създали историята, Цветелина Кръстева, Доротея Пенева, Дария Христова и Анелия Димитрова се включиха в първия Национален образователен конкурс „Дигитални истории от училището и университета“, организиран от ЕСРИ България, в партньорство с Министерство на образованието и науката и водещи образователни организации и медии у нас, по случай Световен ден на Географските информационни системи 2021.  

Оставете коментар