На гости на бизнеса. История с продължение.

Продължава предизвикателството за екипа шестокласници Сияна Костадинова, Юлия-Чезара Стайкова, Натали Цонева, Данаил Иванов, Мартин Челебиев, победители в  STEM Challenges Bulgaria 2022  Hackathons (съпътстващо събитие на 2-та National STEM Education Conference Bulgaria „STEM Образование и иновации“ с организатор EduTechFlag).  

SBR Consulting Bulgaria и Асоциация на Българските Но-Тилъри, впечатлени от  професионално разработения проект на тема: „Създайте решения за възстановяване и регенериране на почвата”, организираха посещение за екипа в град Българово, в стопанството на фермера Иван Генчев, който от 8 години прилага принципите на конвенционалното земеделие.  

Учениците предварително имаха задача да проучат същността на конвенционалното земеделие, а на полето видяха как се прилага. Целта е нулево “безпокоене “на почвата при обработка, покритие с растителни отпадъци и сеитбооборот на засятите култури. Така почвата не се изтощава, въглеродният диоксид остава депониран  в нея, задържа се по-добре почвената влага. Петя Иванова и Александър Китев ни показаха колко много червейчета и други организми живеят в една лопата пръст и се грижат за здравето на растенията. Вълнуващата среща продължи в кравефермата на нашия любезен домакин и завърши с дегустация на вкусна, екологична биопродукция на мандра Генчев. 

Предстои нашите ученици да бъдат посланици на ползите от този вид земеделие.  

6 Responses

Оставете коментар